Meer dan Materie

Meer dan Materie
Meer dan Materie-Willem Stoop-Sjioerd Westbroek-Rik van Hazendonk
9 februari t/m 3 maart 2019; Pulchri Studio, Den Haag

Opening: zaterdag 9 februari om 15:00 uur; kunstenaarsgesprek met moderator Marjolein van de Ven, conservator van het Stedelijk Museum Breda.

Eind oktober 2017 besloten wij, Rik van Hazendonk, Willem Stoop en Sjoerd Westbroek samen te exposeren in Pulchri Studio Den Haag. Ruim voor dit besluit waren we in ontmoetingen tijdens onze wederzijdse atelierbezoeken enthousiast geworden over elkaars werk.

Als gemene deler in ons werk werd de liefde voor direct en onopgesmukt materiaalgebruik snel zichtbaar. Toch ligt daar niet de kern van wat ons aantrok in elkaars werk.

Gaandeweg onze gesprekken bleek dat in al ons werk iets paradoxaals aan de hand is.  Het karakter van de werken kan zomaar omslaan. Van stabiel en stevig naar weids en wankel; van concreet naar open en aarzelend. Juist de eerste zinnelijke, materiële ervaring is hier misschien slechts een voorwaarde voor een ervaring van een wereld, die niet stoffelijk is.

Met deze tentoonstelling gaan we het experiment aan en onderzoeken we hoe deze verschillende werken zich onderling verhouden. We hopen de toeschouwer te verleiden tot een kijkervaring, die voorbij het bekende, naar nieuwe ruimtes van verbeelding voert.

Mijn bijdrage aan Meer dan Materie zal, zoals veel van mijn werk heel materieel verwijzen naar verf en linnen – zelfs wanneer glas of papier de drager is. Meer dan eerder, vormen deze bijdragen aan de tentoonstelling een samenhangende installatie. Alle werken bevatten verwijzingen naar andere werken; ze stellen elkaar als het ware vragen. Het centrale punt zal een recente tafelinstallatie zijn van hout en glas: Schilderruimte (Waddenzee).

Spannend zal zijn hoe die ruimtelijke gewaarwording binnen mijn werk interacties aangaat met het werk van Sjoerd en Willem.

Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 in Den Haag – openingstijden: di t/m zo 12 – 17 uur