VERF en DOEK – pixels van verbeelding

Een tentoonstelling van Rik van Hazendonk

25 mei t/m 4 juli 2018; G a l e r i e 4 4, Den Haag

Opening: zondag 27 mei om 16:00 uur door pastoor Leen Wijker

Verf op doek. Deze tekst is vaak te lezen op het begeleidende bordje bij een kunstwerk dat tentoon gesteld wordt. Drie woorden onder de titel van het werk als een materiële definitie van schilderij. Bij Rik van Hazendonk is die materie zelf onderwerp van zijn schilderkunstig onderzoek: verf en doek.

In de loop van de jaren zijn in zijn schilderwerk steeds meer elementen weggelaten. Losse verfstreken, monochrome kleurvlakken of willekeurige verfvlekken zijn nog de enige beeldende elementen. Ambachtelijke vaardigheden ontbreken, net als het streven naar mooi of goed. Het beschilderde oppervlak wordt vaak zelfs aan het oog onttrokken. Waar gaat dit werk nog over?

Omringd als we worden door beeldschermen weten we dat wanneer we inzoomen tot op pixelniveau, dat dan het beeld, het geheel, verkruimelt. In het tentoongestelde werk zijn de losse, pixelachtige elementen juist vol van detail en stoffelijke uitdrukking. Als zintuiglijke pixels openen ze toegang tot ieders eigen verbeeldingsruimte; de mogelijkheden van een nieuw geheel.

 

G a l e r i e 4 4, Molenstraat 44 in Den Haag – G a l e r i e 4 4 is een initiatief van de Haagse Oud-Katholieke Parochie – openingstijden: woensdag , vrijdag en zaterdag 13.30-17.00 uur